Wat is natriumnitraat en waarom we het NIET gebruiken
Benjamin JacobsSplitsen
Hallo Jerky Nation!
'Onze Beef Jerky maken we van het beste Oostenrijkse rundvlees en we weigeren strikt om enige chemie te gebruiken. Maar over welke chemie hebben we het hier eigenlijk? In twee korte blogartikelen gaan we op het onderwerp in en leggen we jullie uit wat we NIET in onze Jerky willen hebben.'
De eerste schurk van de voedingsindustrie waar we het vandaag kort over hebben, heet natriumnitraat.
Nitraat op zich is niet gevaarlijk. In de vleesverwerkende industrie wordt natriumnitraat meestal als additief gebruikt. Waarom? Kort gezegd: vlees behoudt zijn rode kleur. Zo kan zelfs oud vlees er goed uitzien.
Waarom gebruiken we het niet? Natriumnitraat wordt in voedsel en in het menselijk lichaam omgezet in nitrieten. Nitrieten hebben bewezen vaatverwijdende en bloeddrukverlagende effecten. Hogere doseringen van nitrieten kunnen leiden tot vergiftigingen. Maar dat is nog niet alles, het wordt nog erger.
Nitriet kan in het lichaam worden omgezet in nitrosamines wanneer het gelijktijdig met vlees- of melkeiwit wordt opgenomen. Nitrosamines zijn bewezen sterk kankerverwekkend te zijn.
Conclusie: ons vlees is misschien niet felrood, maar er zit niets in Simple Jerky dat bewezen kankerverwekkend is. Daarom bedanken we vriendelijk voor natriumnitraat!
Bijna alle Jerky-fabrikanten, ook "kleine" fabrikanten, gebruiken natriumnitraat als "conserveermiddel". Bij mijn kleine online onderzoek vond ik slechts één Jerky in de Duitstalige regio die geen natriumnitraat bevat. De consument wordt vaak gelokt met zinnen zoals "gezondheidsbewuste voeding", "gezonde gedroogde vleessnack" en "Paleo-dieet".
Hoe gezond is deze jerky als er kankerverwekkende stoffen aan worden toegevoegd die niet nodig zijn? Onze productie is arbeidsintensiever omdat we bepaalde toevoegingen vermijden. Daarom mogen we ons jerky met een gerust hart als natuurlijke snack bestempelen en misleiden we niemand.