Waarom fosfaten in voedingsmiddelen en waarom wij GEEN gebruiken
Benjamin JacobsSplitsen
Hallo Jerky Nation!
Hier is dus deel 2 van onze kleine serie "Chemie heeft in Jerky niets te zoeken". ;)
Vandaag gaat het over fosfaten. Fosfaten komen van nature voor, maar hier hebben we het over de kunstmatige fosfaten. Deze worden gebruikt in meststoffen, in wasmiddelen en.....in voedingsmiddelen. In de voedingsindustrie worden fosfaten onder andere als smaakversterkers ingezet (of gedeclareerd?). Ze zijn nodig om calcium-magnesiumbruggen in spiervlees (in de actine- en myosinefilamenten) op te lossen. Hierdoor verhogen ze het waterbindend vermogen van vlees. Fosfaten verhogen bovendien de pH-waarde van het vleesproteïne en als gevolg daarvan kan dat proteïne meer water opnemen.
Wat betekent dit alles kort gezegd? Fosfaten in vlees = een hogere waterbinding. Een hoger watergehalte = meer gewicht.
Officieel spelen fosfaten dus de rol van een smaakversterker. In de industriële realiteit draait het echter om gewicht. Een hoger watergehalte betekent meer gewicht. Bij de vleesproductie fungeren fosfaten eigenlijk als "versterker" of "vuller". Jullie kopen dus een vleesproduct met een bepaalde gewichtsvermelding. Maar om kosten te besparen, gebruikt de producent fosfaten om hetzelfde verkoopgewicht te bereiken. Slim, toch? Zo "slim" willen wij niet zijn en gebruiken GEEN fosfaten.
Fosfaten brengen allerlei onheil voor het lichaam en de fosfaatopname is in de afgelopen 3 decennia verdubbeld. Fosfaten belemmeren de opname van calcium, onttrekken calcium aan de botten en verhogen daarmee aantoonbaar het risico op osteoporose. Bovendien verandert fosfaat de binnenwanden van de bloedvaten en verhoogt dit het risico op hartaanvallen en beroertes enorm. Voor mensen met nierziekten kan een hoge fosfaatwaarde zelfs levensbedreigend zijn.
Kunstmatige fosfaten, zoals ze in de voedingsindustrie worden gebruikt, zijn, in tegenstelling tot natuurlijke fosfaten, oplosbaar en worden daardoor volledig door het lichaam opgenomen. Ons lichaam wordt in deze tijd bijna overspoeld met fosfaten, en dat terwijl bekend is hoe schadelijk hoge fosfaatwaarden zijn.
Conclusie: wij gebruiken GEEN fosfaat. 50 gram Simple Jerky IS 50 gram Simple Jerky zonder dat we het watergehalte en daarmee het gewicht van ons product kunstmatig verhogen. Basta!