Beef Jerky selber machen: So wird dein hausgemachtes Jerky besonders lecker

Beef Jerky zelf maken: Zo wordt je huisgemaakte jerky bijzonder lekker

Benjamin Jacobs

Beef Jerky is niet alleen lekker en praktisch, maar ook rijk aan eiwitten en tal van andere voedingsstoffen. Heb je zin om de heerlijke snack zelf te maken? We vertellen je hoe het moet.

Beef Jerky zelf maken: Wat heb ik nodig?

Om Beef Jerky in je eigen keuken te maken, heb je eigenlijk niet veel nodig. Belangrijk zijn vooral een geschikt stuk rundvlees en een zeer scherp keukenmes. Daarnaast heb je een marinade of kruidenmix naar keuze nodig. Voor het drogen van de reepjes is een dehydrator bijzonder geschikt. Als je er geen hebt, is er geen reden tot bezorgdheid – je kunt in plaats daarvan ook de oven gebruiken.

Welk vlees heb ik nodig voor Beef Jerky?

Voor het maken van Beef Jerky heb je rundvlees nodig met een relatief laag vetgehalte. Te veel vet zou een negatieve invloed hebben op het droogproces, de houdbaarheid en de textuur. Geschikt zijn vooral stukken van de rug, de heup en het achterbeen. Daarnaast is het belangrijk dat je bijzonder vers en hoogwaardig vlees gebruikt. Hoe beter het gebruikte versvlees, hoe lekkerder je uiteindelijke Jerky zal zijn.

In ons artikel "Welk vlees is geschikt voor Beef Jerky?" vind je meer informatie over dit onderwerp.

Beef Jerky Recept: Zo maak je heerlijke Jerky

Zodra je een geschikt stuk vlees hebt gevonden, kun je meteen aan de slag. Let echter op dat er tijdens het drogen veel gewicht verloren gaat – van een kilo rundvlees ontstaat meestal tussen de 300 en 400 gram beef jerky.

Bereid een marinade naar keuze.

Voordat je begint met het bereiden van het vlees, moet je een marinade naar keuze maken. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten of je aan een klassiek recept houden. Meng gewoon alle ingrediënten in een kom. Alternatief kun je ook alleen zout en peper of een kant-en-klare mix gebruiken. Het is echter belangrijk dat je voor het marineren van je vlees zout of sojasaus gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.

Hier vind je een recept voor een klassiek Amerikaanse Jerky-marinade:

Ingrediënten voor de Beef Jerky Marinade:

  • ca. 180 Milliliter Worcestershiresaus
  • ca. 180 Milliliter sojasaus
  • 1 eetlepel gerookte paprika
  • 1 eetlepel honing of suiker
  • 2 eetlepels peper
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder 

Snijd je vlees in reepjes

Eerst snijd je je vlees in de gewenste vorm met een zeer scherp mes. Als je het rundvlees vooraf 1 tot 2 uur in de vriezer legt, kun je het gemakkelijker snijden. Verwijder eerst het zichtbare vet en bindweefsel. Snijd het vlees vervolgens zorgvuldig in dunne reepjes van 4 tot 5 millimeter dik. Om lange vleesvezels te vermijden, is het aan te raden om het vlees dwars op de vezel te snijden. Alternatief kun je een snijmachine gebruiken.

Mariniere je strepen

Leg je vleesrepen vervolgens in de marinade of kruidenmix. Zorg ervoor dat alle stukken gelijkmatig bedekt zijn. Laat de marinade dan ongeveer 4 uur of een nacht in de koelkast intrekken. Haal de strips daarna uit de saus en droog ze grondig af met een theedoek.

Droog je strepen

Nu volgt de waarschijnlijk belangrijkste stap in de productie van Beef Jerky: het drogen. Spreid je gemarineerde reepjes uit op een lattenrooster of direct in de dehydrator. Zorg ervoor dat de stukken elkaar niet raken.

Als je een dehydrator hebt, moet je voor het temperatuur van 45°C. Om een zo gelijkmatig mogelijke droging te bereiken, kun je de roosters in de dehydrator elke twee uur verwisselen. Het onderste rooster gaat daarbij omhoog en de bovenste telkens een verdieping naar beneden. Een dehydrator heeft het voordeel dat zowel de smaak als de voedingsstoffen van het vlees bijzonder goed behouden blijven.

Als je geen dehydrator hebt en ervoor kiest om te drogen in de oven, moet je letten op een lage temperatuur. In de meeste gevallen is het aan te raden om de laagste temperatuur in te stellen. Zet de oven op hetelucht en steek zeker een houten lepel in de opening, zodat de vocht beter kan ontsnappen. Voor een gelijkmatige droging moet je het vlees na ongeveer vier uur omdraaien. Na 8 uur moet je ongeveer eens per uur controleren of je strips al de gewenste consistentie hebben bereikt.

Geniet van je Beef Jerky

Zodra je huisgemaakte gedroogde vlees klaar is, moet je het goed laten afkoelen en het vervolgens snel consumeren of goed bewaren. In ons artikel "Zo bewaar je je Beef Jerky op de juiste manier" lees je wat je daarbij moet letten.

De productie van Beef Jerky lijkt je te veel moeite, je vindt niet genoeg vrije tijd of je bent niet tevreden met je resultaat? In onze winkel vind je tal van verschillende smaken die je zonder enige moeite kunt genieten.

Veelgestelde vragen: Beef Jerky zelf maken 

Wat heb ik nodig om zelf gedroogd vlees te maken?

Om gedroogd vlees zelf te maken, heb je eigenlijk alleen een goed stuk vlees, een scherp mes en een oven of een dehydrator nodig.

Hoe lang is zelfgemaakt beef jerky houdbaar?

De houdbaarheid van Beef Jerky hangt af van de manier van bewaren. Als je het goed bewaart, is het meestal 1 tot 2 maanden houdbaar.

Is zelfgemaakt Beef Jerky gezond?

Beef Jerky biedt het voordeel dat het rijk is aan eiwitten. Hoe gezond jouw zelfgemaakte jerky is, hangt in de eerste plaats af van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Hoe beter het vlees en de ingrediënten voor de marinade, des te gezonder jouw gedroogd vlees is.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, oprichter van SimpleJerky, bracht zijn passie voor authentieke Beef Jerky uit de VS naar Oostenrijk. Geïnspireerd door kindherinneringen aan kleine, familiebedrijven in het landelijke noordwesten van Connecticut, creëert hij handgemaakte jerky met de hoogste kwaliteitsnormen, vrij van kunstmatige toevoegingen en gemaakt van lokaal rundvlees.

Terug naar de blog
laat een reactie achter