
Weidegang: De veelzijdige voordelen van diervriendelijke en oorspronkelijke veehouderij
Benjamin JacobsSplitsen
Bij het kopen van vlees, melk en andere dierlijke producten denk je vast graag aan gelukkige, grazende koeien op uitgestrekte weiden. Maar in de werkelijkheid ziet het leven van de meeste landbouwdieren er helaas anders uit. Landelijk hebben momenteel slechts ongeveer 30 procent van de runderen toegang tot weiden.
Weidegang heeft niet alleen een positieve invloed op het dierenwelzijn, maar ook op het klimaat en de vleeskwaliteit. Het is daarom om veel redenen de moeite waard om bij het winkelen beter op te letten.
Wat betekent weidegang?
Een weide is een landbouwgebied dat begroeid is met kruidachtige planten zoals gras. De vegetatie dient als voedselbron voor grazende dieren zoals runderen, varkens, schapen en paarden. Nuttige dieren worden op weiden gehouden, vooral voor de productie van voedsel. De weidegang is vanuit landbouwkundig oogpunt de meest oorspronkelijke en dus de diervriendelijkste vorm van veehouderij.
Het grazen of weiden stelt de dieren in staat om een groot deel van hun leven in de buitenlucht door te brengen. Hoeveel tijd ze jaarlijks op de weide mogen doorbrengen, is echter niet duidelijk gedefinieerd. Tijdens het weiden kunnen ze niet alleen veel vers gras en andere planten eten, maar zich ook naar hartenlust bewegen, met hun soortgenoten spelen en indien nodig de nodige afstand houden. Bovendien zijn ze blootgesteld aan het natuurlijke klimaat en kunnen ze zowel van de zon als van de wind en regen genieten.
Koeien zijn steppe dieren en kunnen graslanden die niet geschikt zijn voor voedselteelt, nuttig gebruiken voor begrazing. Dit omvat bijvoorbeeld gebieden met bijzonder steile hellingen of vochtige grond. Door begrazingsgebieden vindt er dus niet per se een vermindering van het landbouwgrond beschikbaar plaats.
Weidegang in vergelijking met andere huisvestingsvormen
Momenteel heeft in Duitsland slechts ongeveer 30 procent van de landbouwdieren de mogelijkheid om buiten te grazen; meer dan 80 procent van de runderen wordt in loopstallen gehouden. Dit zijn stallen waarin de dieren vrij kunnen bewegen tussen bewegings-, rust-, melk- en voederzones. Ongeveer 10 procent van de runderen leeft in aanbinding en heeft daardoor bijna geen bewegingsvrijheid.
In Duitsland bestaat sinds 2019 het label "Haltungsform", dat bedrijven vrijwillig op hun producten kunnen aanbrengen. Het moet je meer houvast bieden bij de aankoop van vlees. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier houdingsvormen. Terwijl niveau 1 voldoet aan de wettelijke minimumvereisten, betekent niveau 4 een bijzonder diervriendelijke houderij met regelmatig weidegang.

De 4 houdingsvormen
- Haltungsform 1 betekent Stalhouderij. Hier hebben runderen, afhankelijk van hun gewicht, tussen de 1,5 en 2,2 vierkante meter ruimte. De dieren hebben geen toegang tot frisse lucht. Hoewel het gebruik van een loopstal wordt aanbevolen, is ook een aanbindhouderij toegestaan.
- Haltungsform 2 betekent Stalhouderij Plus. In deze vorm van veehouderij heeft elk dier tot 3 vierkante meter ruimte. Er zijn dus geen significante verschillen met de eerste houdingsvorm.
- Haltungsform 3 betekent Buitenklimaat. Hier is een loopstalhouderij met het hele jaar door bruikbare binnenplaats en toegang tot frisse lucht verplicht. Voor elk rund staat, afhankelijk van het gewicht, tot 4 vierkante meter ter beschikking. Bovendien is genetisch gemodificeerd voer verplicht.
- Haltungsform 4 betekent Premium. Runderen hebben recht op vrijloop gedurende 200 dagen per jaar. In de stal heeft elk dier tot 5 vierkante meter ruimte.
De voordelen van weidegang
Weidehouding is verbonden met talrijke voordelen voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Dit heeft ook een gunstige invloed op de kwaliteit van vlees en zuivelproducten. Bovendien heeft het grazen van koeien positieve gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en de bescherming van het water.
Gevolgen voor het dierenwelzijn
Omdat runderen oorspronkelijk steppe dieren zijn, is de weide de leefomgeving waarin ze hun natuurlijke gedrag het beste kunnen uiten. Het langzame grazen en herkauwen op weilanden stelt hen in staat om op een diervriendelijke en vitamine rijke manier te voeden en voldoende te bewegen. Door het uitblijven van voeding met hooggeconcentreerd krachtvoer wordt de stofwisseling van de dieren aanzienlijk minder belast. Op de weide eten koeien tot 12 uur per dag en leggen daarbij vele kilometers af. Dit heeft een positieve invloed op de spieren, gewrichten en klauwen. Als gevolg hiervan komen infectieziekten minder vaak voor.
Zon, regen en wind hebben ook een positieve invloed op het immuunsysteem en het algemene welzijn van de runderen. Bomen en struiken bieden hen de mogelijkheid voor natuurlijke lichaamsverzorging. Ook de hoorns, die dienen voor lichaamsverzorging, temperatuurregulatie en communicatie, hoeven bij weidegang door de voldoende ruimte vaak niet verwijderd te worden. Runderen zijn dieren met een zeer complexe sociale gedrag. Om conflicten te vermijden hebben ze niet alleen voldoende ligruimte en uitwijkmogelijkheden nodig, maar ook onbeperkte toegang tot voer en water. De weide biedt dus de beste voorwaarden voor een stressvrij leven en een verbeterde vruchtbaarheid en gezondheid.
Invloeden op de vleeskwaliteit
Met de toenemende welvaart van de dieren neemt vanzelfsprekend ook de kwaliteit van vlees en melk toe. Talrijke studies wijzen erop dat weidemelk en weidevlees in vergelijking met producten uit stalhouderij een betere vetzuursamenstelling vertonen. Ze bevatten gemiddeld meer omega-3-vetzuren en minder transvetzuren dan producten uit intensieve veehouderij. Bovendien zijn producten uit weidehouderij vaak rijker aan vitamines en antioxidanten. Door de diervriendelijke voeding, de regelmatige beweging en de verminderde stress neemt ook de kwaliteit en de smaak van het spierweefsel toe.
In stallen leven dieren vaak op een zeer beperkte ruimte. Dit heeft een verslechtering van de luchtkwaliteit en vaak ook een verspreiding van parasieten, virussen en bacteriën tot gevolg. Om ziekten te voorkomen, gebruiken boeren in de intensieve veehouderij vaak grote hoeveelheden antibiotica. Deze komen vanzelfsprekend ook in het rundvlees terecht. Aangezien weidedieren door hun diervriendelijkere omgeving vaak gezonder zijn, worden er in de weidegang ook minder medicijnen gebruikt.
Invloeden op het klimaat
Volgens experts is weidehouding voor runderen een belangrijke basis voor een milieuvriendelijke en duurzame landbouw. Grasland slaat grote hoeveelheden CO₂ op en draagt zo bij aan schonere lucht. Door runderexcrementen en begrazing wordt de groei van planten gestimuleerd, waardoor deze nog grotere hoeveelheden kooldioxide kunnen binden. Dit leidt ook tot een verbeterde bodemvruchtbaarheid en een verhoogde humusvorming. Bovendien bieden koeienvlaaien tal van insecten een leefgebied en bevorderen ze zo de biodiversiteit.
Duurzaam weiden heeft bovendien positieve effecten op de wateropslag van bodems, evenals op de waterzuivering en de hernieuwde vorming van grondwater. Door het begrazen neemt de wortelmassa toe, wat op zijn beurt de capaciteit voor het opnemen en opslaan van water verhoogt. Aangezien het microklimaat van grasland door weidegang significant kan verbeteren, kan het diervriendelijke houden van runderen een waardevolle bijdrage aan de milieubescherming leveren.
Beef Jerky: Hoogwaardige gedroogd vlees van weidegang
Onze Beef Jerky is hoogwaardig gedroogd vlees, dat uitsluitend van runderen uit Oostenrijkse weidegang komt. Omdat we veel waarde hechten aan diervriendelijke huisvesting, komt ons rundvlees van grasgevoerd opfok. Als gevolg hiervan is het vlees magerder, bevat het meer antioxidanten en omega-3-vetzuren en heeft het een intensere smaak dan het vlees van runderen die met graan worden gevoerd. Tegelijkertijd hebben de dieren een veel mooier leven dan bij het hele jaar door stallen.
Veelgestelde vragen over weidegang
Welke voordelen biedt weidegang voor runderen?
Weidegang is de meest diervriendelijke en dus de gezondste manier van houden voor runderen. Door de verhoogde uitloop, de frisse lucht en het vitaminerijke voedsel zijn runderen in weidegang meestal duidelijk gezonder en tevredener dan hun soortgenoten in de stal.
Is vlees van weidegang gezonder?
Volgens studies bevat vlees van weidegang meer gezonde omega-3-vetzuren, vitamines en antioxidanten dan vlees van intensieve veehouderij. Bovendien is het vaak minder belast met antibiotica en andere medicijnen.
Waarom is vlees en melk van weidegang duurder?
Voedsel uit weidegang is in vergelijking met producten uit intensieve veehouderij vaak iets duurder. Dit komt omdat boeren voor de productie van voedsel duidelijk meer oppervlakte nodig hebben en kleinere hoeveelheden kunnen produceren.
Ben Jacobs, oprichter van SimpleJerky, bracht zijn passie voor authentieke Beef Jerky uit de VS naar Oostenrijk. Geïnspireerd door kindherinneringen aan kleine, familiebedrijven in het landelijke noordwesten van Connecticut, creëert hij handgemaakte jerky met de hoogste kwaliteitsnormen, vrij van kunstmatige toevoegingen en gemaakt van lokaal rundvlees.