Ernährung mit Fleisch: Wie gesund ist eine fleischhaltige Ernährung?

Voeding met vlees: Hoe gezond is een vleesrijke voeding?

Benjamin Jacobs

Tegenwoordig streven steeds meer mensen naar een gezonde levensstijl in harmonie met de natuur. Tegelijkertijd wemelt het van verschillende voedingstrends die elkaar vaak tegenspreken. Terwijl sommigen zweren bij vegetarisme of veganisme, beweren anderen de oplossing voor alle gezondheidsvragen gevonden te hebben in het Paleo-dieet of in de carnivore voeding.

Vleesconsumptie wordt tegenwoordig vaak bekritiseerd om ethische, milieugerelateerde en ook gezondheidsredenen. Vlees is echter een voedselbron die mensen al miljoenen jaren van energie en voedingsstoffen voorziet. Als je kiest voor een vleesrijke voeding, is het in de eerste plaats belangrijk om op balans en kwaliteit te letten.

Voeding met vlees: Zijn we van nature vleeseters?

De mens voedt zich al meer dan twee miljoen jaar met vlees. Dit heeft onze voorouders, bij een schaarste aan plantaardig voedsel, niet alleen geholpen om hun eigen overleving te waarborgen, maar ook om zich verder te ontwikkelen. Het onderzoek naar evolutie stelt de these dat de menselijke hersenen dankzij de introductie van vleesconsumptie aanzienlijk in massa zijn toegenomen en de mens zich daardoor snel heeft ontwikkeld. Veel wetenschappers gaan om deze redenen ervan uit dat we van nature vleeseters zijn.

Natuurlijk verschilt de vleesconsumptie van onze voorouders duidelijk van onze moderne consumptie. Terwijl mensen tot enkele eeuwen geleden vaak nog op jacht gingen en het geschoten wild vervolgens zelf bereidden, kopen we vleesproducten tegenwoordig eenvoudig en snel in de supermarkt of bij de slager. Bovendien was vlees voor de meeste mensen in het verleden een schaars en waardevol goed, dat alleen bij speciale gelegenheden werd gegeten. Tegenwoordig eten mensen in Duitsland gemiddeld 1,2 kilogram vlees per week.

Is vlees belangrijk voor het lichaam?

Vlees voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid energie in de vorm van calorieën. Bovendien zijn vleesproducten een goede bron van talrijke waardevolle voedingsstoffen, waaronder voornamelijk eiwitten, vetten, verschillende vitamines en mineralen. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine A en B-vitamines, evenals zink en ijzer. Vooral rood vlees bevat grote hoeveelheden ijzer en vitamine B12. Kalfsvlees en rundvlees hebben in vergelijking met andere vleessoorten het hoogste gehalte aan ijzer en zink.

Een vleesrijke voeding biedt het voordeel dat het lichaam ijzer, zink en B-vitamines uit dierlijke voedingsmiddelen beter kan opnemen dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Vleesconsumptie kan dus bijdragen aan de opbouw en een goede functie van de lichaamscellen. Een voldoende inname van eiwitten is bijvoorbeeld van groot belang voor het behoud van de botdichtheid en -sterkte, de toename van de spiermassa en talrijke stofwisselingsprocessen.

Welk vlees is het beste voor het lichaam?

Hoe gezond vlees werkelijk is, hangt vooral af van het soort, de kwaliteit en de bereidingswijze. Hoewel rood vlees zoals rund, kalf, lam en varken bijzonder rijk aan voedingsstoffen is, wordt de verhoogde consumptie ervan door experts vaak als ongezond beschouwd. Wit vlees, oftewel gevogelte, wordt ondanks het lagere gehalte aan ijzer en B-vitamines als gezonder beschouwd. Sterk bewerkte vleeswaren zoals worst, ham en vleesconserven worden daarentegen als bijzonder zorgwekkend beschouwd. Het is dus cruciaal om te kiezen voor genot met mate. Bij de aankoop van industrieel vervaardigde producten moet je bovendien extra letten op het feit dat deze geen gezondheidsschadelijke chemicaliën bevatten.

Ook de manier van dierenhouden heeft een beslissende invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke vleesproduct. Het wordt daarom aanbevolen om bij voorkeur te kiezen voor producten uit diervriendelijke en duurzame landbouw. Vlees van runderen uit weidegang, die in plaats van kunstmatig krachtvoer of granen natuurlijk gras mochten eten, is aantoonbaar rijker aan antioxidanten en omega-3-vetzuren. Vlees uit vrije uitloop heeft niet alleen een betere verhouding van onverzadigde tot verzadigde vetzuren, maar bevat doorgaans ook minder resten van antibiotica, andere medicijnen en hormonen. Onderzoekers vermoeden bovendien dat de verhoogde stress en angst van dieren in stallen een negatieve invloed kunnen hebben op de smaak van het vlees.

Hoeveel vlees is gezond?

Experts zijn van mening dat we tegenwoordig te grote hoeveelheden vlees consumeren. De voedingsaanbeveling van de Duitse Vereniging voor Voeding ligt op maximaal 300 tot 600 gram vlees per week - dus maximaal de helft van wat er gemiddeld op tafel komt bij de gemiddelde Duitser.

Risico's van overmatig vleesconsumptie

Ondanks zijn positieve eigenschappen kan vlees ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen - vooral wanneer het in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Dit komt onder andere doordat vlees rijk is aan cholesterol, wat in grotere hoeveelheden de ontwikkeling van verschillende aandoeningen kan verhogen. Wetenschappelijke studies wijzen erop dat overmatige vleesconsumptie het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en enkele soorten kanker, zoals darmkanker, kan verhogen.

Bovendien leidt een verhoogde consumptie van vlees meestal tot een lagere consumptie van plantaardige voedingsmiddelen. Fruit, groenten en andere plantaardige voedselbronnen bevatten echter secundaire plantenstoffen, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Het is dus in de eerste plaats cruciaal om te letten op een evenwichtige, volwaardige voeding en de inname van alle essentiële voedingsstoffen. Een eenzijdige voeding, in welke vorm dan ook, leidt altijd tot een verhoogd risico op tekorten en kan zo verschillende ziekten met zich meebrengen. Of een dieet met vlees in principe gezond of ongezond is, kan dus niet algemeen worden beantwoord - zowel de hoeveelheid als de kwaliteit maken hier het verschil.

Beef Jerky: Jouw eiwitrijke vlees-snack van eersteklas rundvlees

Beef Jerky is een heerlijke vlees-snack voor tussendoor, die in elke jaszak past. Het is niet zomaar een snack, maar een bijzondere smaakervaring van hoge kwaliteit. Voor onze Beef Jerky gebruiken we uitsluitend eerste klas Oostenrijks rundvlees, dat afkomstig is van grasgevoerde dieren. We hechten veel waarde aan het welzijn van de dieren. Dit heeft invloed op zowel de smaak als de voedingswaarden: Onze Jerky smelt op je tong en is mager en tegelijkertijd rijk aan waardevolle omega-3-vetzuren en antioxidanten.

De heerlijke vlees-snack is bovendien vrij van schadelijke toevoegingen en andere overbodige ingrediënten. Onze producten bevatten lage hoeveelheden suiker, die belangrijk zijn voor een aangename textuur. Bij ons vind je gegarandeerd een smaakrichting die aan jouw persoonlijke voorkeuren voldoet. Als je houdt van zoete en fruitige tonen, is Hawaiian Teriyaki het product van jouw keuze. Als je meer van hartige smaken houdt, is Austrian Style of The Smoky Original waarschijnlijk precies wat je zoekt!


Veelgestelde vragen over voeding met vlees

Is vlees belangrijk voor het lichaam?

Vlees bevat veel waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en B-vitamines, die van groot belang zijn voor de gezondheid. Zolang het met mate wordt geconsumeerd en van goede kwaliteit is, kan het deel uitmaken van een gezond en evenwichtig dieet.

Hoeveel vlees is gezond?

Voedingsdeskundigen raden een maximale vleesconsumptie aan van 300 tot 600 gram per week. Een overmatige consumptie kan het risico op verschillende ziekten verhogen.

Welk vlees is het beste?

Zowel om gezondheidsredenen als om ethische en duurzame redenen is het aan te raden om bij voorkeur te kiezen voor vlees van vrije uitloop. Dit is meestal rijker aan waardevolle voedingsstoffen en tegelijkertijd minder belast met schadelijke stoffen.

    Ben Jacobs

    Ben Jacobs, oprichter van SimpleJerky, bracht zijn passie voor authentieke Beef Jerky uit de VS naar Oostenrijk. Geïnspireerd door kindherinneringen aan kleine, familiebedrijven in het landelijke noordwesten van Connecticut, creëert hij handgemaakte jerky met de hoogste kwaliteitsnormen, vrij van kunstmatige toevoegingen en gemaakt van lokaal rundvlees.

    Terug naar de blog
    laat een reactie achter